Antradienis, 18 lapkričio, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
Mano Jurbarkas!
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
mano Jurbarkas!
No Result
View All Result

Šašlykų kepimo ant grilio ABC: kokią mėsą rinktis, kaip ją paruošti ir kiek laiko kepti?

RINA@ RINA
Ketvirtadienis, 13 gegužės, 2021
0
Autorius: IKI
Atšilus orams lauke kepama mėsa tampa bene kiekvieno savaitgalio tradicija. Tačiau ar tikrai žinome, kaip tinkamai ją iškepti? Tam, kad mėsa idealaus skonio – galioja tam tikros jos paruošimo taisyklės. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ vadovė sako, kad lietuviai itin mėgsta kepsninėje ruoštus jau tradicija tapusius šašlykus, tačiau taip pat noriai ieško ir naujų skonių.
Šašlykų kepimo ant grilio ABC: kokią mėsą rinktis, kaip ją paruošti ir kiek laiko kepti?
„Lietuviai nuo seno turi gilias mėsos kepimo ant žarijų tradicijas. Siekdami patenkinti paklausą, užtikriname didelę griliui skirtų produktų įvairovę: nuo įvairiausios mėsos, jūros gėrybių iki daržovių ar sūrių. Žinoma, šiltuoju metų laikotarpiu išauga marinavimui skirtos ir ant žarijų kepamos mėsos pardavimai. Populiariausia yra kiauliena, nes šią mėsą kepti ant grilio paprasta ir skanu, o tinkamai iškepta kiauliena išlieka sultinga ir minkšta. Pardavimų duomenimis, šiltąjį sezoną itin išauga šašlykų paklausa ir nors šašlykai išlieka pirmuoju pasirinkimu, taip pat pirkėjai renkasi kepti skirtų dešrelių ar vištos sparnelių“, – sako V. Budrienė.
Kokią mėsą rinktis?
Jai pritaria ir kepsninių „Kamado Bono“ projektų vadovas Vadimas Amosovas. Jis antrina, kad šašlykai – kone privalomas kiekvienos vasaros atributas. Kaip pasakoja ekspertas, gaminant šašlykus tinka pačios įvairiausios mėsos rūšys – pradedant kiauliena, vištiena, jautiena ir baigiant kalakutiena. Anot jo, norint išsikepti sultingą mėsos patiekalą, dėmesį vertėtų atkreipti į kelis dalykus.
Pirmiausiai – pasirinkti tinkamą mėsos gabalą. Dėmesį renkantis bet kokios rūšies mėsą reikėtų dėmesį atkreipti ir į jos kvapą bei išvaizdą: mėsa turi būti blizgi, neapdžiūvusi. Taip pat svarbu mėsą supjaustyti daugmaž vienodo dydžio, nedideliais gabalėliais, kuriuos patogu užmauti ant iešmo. Taip mėsa tolygiau išsimarinuos ir tolygiau keps. Be to, nedideliais supjaustytų šašlykų nereiks pjaustyti ir bus labai patogu valgyti.
Jeigu norite kepti taip pamėgtus kiaulienos šašlykus, V. Amosovas pataria, kad geriausia rinktis yra kiaulienos sprandinę – ji yra ne per riebi, bet turi pakankamai riebalų, kurie kepant padeda mėsai neišdžiūti, likti sultingai.
Svarbiausia – neperkepti
V. Amosovas pasakoja, kad nors egzistuoja daugybė šašlykų kepimo būdų, procesas išlieka panašus: svarbiausiai pasirinkti tinkamą marinatą ir kepimo laiką. Kiekvienai mėsos rūšiai yra daugybė įvairiausių, visiems skoniams tinkančių marinatų, o skubant – mėsą užtenka marinuoti ir vos pusvalandį.
Kai mėsa išsimarinuoja, reikėtų pasiruošti kepsninę bei kruopščiai išsivalyti iešmus. Tuomet kepsninę įkaitinti iki 250 laipsnių. Tiesa, prieš maunant šašlykus ant iešmo, nuo jų derėtų nuimti svogūnus, kurie ant ugnies gali sudegti. Taip pat veriant šašlykus ant iešmo jų nereikia labai suspausti.
Ekspertas prisipažįsta, kad šašlyko visada stengiasi iki galo neiškepti. Dažniausiai šašlykus jis kepa apie 10 minučių. „Stengiuosi kepti šašlykus taip, kad jų vidaus temperatūra būtų apie 68–70 laipsnių. Kepant mėsą virš ugnies – išorėje ji visuomet būna karštesnė nei viduje, tačiau kai ją ištraukiame, daugelis pamiršta, kad dėl karštos išorės šašlyko vidus dar kepa. Todėl svarbu jos neperkepti, o iškepus šiek tiek palaikyti šiltai, kad vidus baigtų kepti, o išorė nedžiūtų “, – sako V. Amosovas.
Taip pat ekspertas primena, kad 80 proc. skonio pajaučiama dar nepradėjus valgyti, todėl maistas privalo atrodyti išvaizdžiai. Tad iškeptų šašlykų nepamirškite gražiai ir apetitiškai paserviruoti.
V. Amosovas pasidalijo ir kiaulienos šašlyko receptu.
Kiaulienos šašlykas
Jums reikės:
Kiaulienos sprandinės
Svogūno
Druskos
Pipirų
Prieskonių mišinio
Obuolių acto
Lavašo
Kalendros
Čili pipirų
Pagaminimas:
Pirmiausia marinato gaminimą šefas pradeda apibarstydamas svogūnus druska ir juos maigydamas, kol jie išleis sultis. Tuomet svogūnus jis sudeda į indą, kartu su nedideliais gabaliukais supjaustyta mėsa. Tada pila obuolių acto, maltų juodųjų pipirų ir specialiu prieskonių mišiniu, kurio pagrindas – česnakas. Viskas yra minkoma rankomis, neskubant – taip patiekalas įgauna dar daugiau skonio. Mėsai šiek tiek pasimarinavus, įkaitinkite kepsninę iki 250 laipsnių. Sumaukite šašlykus ant iešmų ir kepkite apie 10 min. Iškepusius šašlykus reikėtų „guldyti“ ant lavašo ir pagardinti kalendra bei čili pipiru. Jų nepagailėkite – šie prieskoniai prideda ir skonio, ir aromato. Skanaus!

Panašusturinys

Mėsa tiesiog kris nuo kaulų, o išleisite mažai: patarimai ir gudrybės, kad šonkauliukai kaskart pavyktų tobulai

Nauji kompensuojami vaistai atvers naujas galimybes onkologinių ir kitų ligų gydymui

Vandentvarkos paslaugų prieinamumo didinimas Jurbarko rajono savivaldybėje

Šiame straipsnyje

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Mėsa tiesiog kris nuo kaulų, o išleisite mažai: patarimai ir gudrybės, kad šonkauliukai kaskart pavyktų tobulai

Mėsa tiesiog kris nuo kaulų, o išleisite mažai: patarimai ir gudrybės, kad šonkauliukai kaskart pavyktų tobulai

14 lapkričio, 2025
Vieno puodo magija: kaip namuose paruošti skanų ir nebrangų plovą, kuris suburs žmones prie stalo

Vieno puodo magija: kaip namuose paruošti skanų ir nebrangų plovą, kuris suburs žmones prie stalo

17 spalio, 2025
Prancūzas konditeris atskleidė „nematomo“ obuolių pyrago receptą – taip skanu, kad pranyks akimirksniu

Prancūzas konditeris atskleidė „nematomo“ obuolių pyrago receptą – taip skanu, kad pranyks akimirksniu

15 spalio, 2025
Gardūs savaitgalio pusryčiai: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti

Gardūs savaitgalio pusryčiai: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti

29 rugsėjo, 2025
Nuo pačios skaniausios šakšukos iki dar taip neruošto lečo: 5 pigūs ir lengvi patiekalai su paprikomis

Nuo pačios skaniausios šakšukos iki dar taip neruošto lečo: 5 pigūs ir lengvi patiekalai su paprikomis

16 rugsėjo, 2025
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

29 liepos, 2025
Daugiau
Kitos naujienos
Su vėžio piktybinėmis ląstelėmis svarbu kovoti net ir pasveikus: J. Ruolia pataria pasitelkti ginklus iš gamtos

Su vėžio piktybinėmis ląstelėmis svarbu kovoti net ir pasveikus: J. Ruolia pataria pasitelkti ginklus iš gamtos

Dėl kelio remonto darbų Jurbarke

Dėl kelio remonto darbų Jurbarke

© 2012 – 2022 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.