Sekmadienis, 16 lapkričio, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
Mano Jurbarkas!
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
mano Jurbarkas!
No Result
View All Result

Persikai ar nektarinai: kokia giminystė juos sieja ir kuris iš jų naudingesnis

RINA@ RINA
Antradienis, 27 balandžio, 2021
0
Autorius: IKI
Parduotuvių lentynose jau pasirodęs šviežias persikų ir nektarinų derlius iš saulėtosios Ispanijos rodo viena – vasara jau visai netrukus prasidės. Tačiau šiuos vasaros šauklius lietuviai mėgsta ne tik dėl žiemos sezono metu pasiilgto šviežio sultingo skonio. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių ekspertė, teigia, kad persikų ir nektarinų populiarumą lemia ir kitos savybės: vitaminų gausa, šių vaisių nauda tiek virškinimui, tiek odai.
Persikai ar nektarinai: kokia giminystė juos sieja ir kuris iš jų naudingesnis
Kokia tikroji persikų kilmė?
Dėl panašaus sąskambio dažnai klaidingai šie vaisiai kildinami iš egzotiškosios Persijos. Tačiau tikroji persikų kilmės vieta – Kinija, iš kurios šie vaisiai per Persiją pasklido po visą pasaulį. Kadangi į Senovės Romą persikai atkeliavo iš Persijos, gyventojai šį vaisių ir pavadino „persų obuoliais“ bei taip visiems laikams davė peno šių vaisių kilmės interpretacijoms.
Mažai kaloringus persikus verta rinktis geresne savijauta besirūpinantiems žmonėms. Persikai pakelia nuotaiką, mažina nerimo jausmą. Anot J. Sabaitienės, šie kaulavaisiai taip pat gerina virškinimą, tai vieni iš daugiausiai vitaminų turinčių vaisių: persikuose gausu vitaminų A, B ir C, taip pat fosforo, kalcio, magnio, kalio.
Negana to, šie vaisiai aktyviai naudojami kosmetologijoje – jie turi antiseptinių, senėjimą stabdančių savybių, nes palaiko drėgmės pusiausvyrą odoje, ją gaivina, saugo nuo raukšlių atsiradimo.
Tačiau trečias pagal populiarumą po obuolių ir bananų vaisius pasaulyje taip pat pasižymi ir ne tokiomis palankiomis savybėmis: persiko kauliuke randama nuodingų medžiagų – vandenilio cianido rūgšties. Vis dėlto vaisių ir daržovių ekspertė skuba nuraminti – kad ši rūgštis padarytų įtakos žmogaus sveikatai, reikėtų suvalgyti ne vieną dešimtį kauliukų.
Nektarinai – ne mažiau vertingi už persikus
Nektarinai visai be reikalo dažniausiai lieka persikų šešėlyje. Taip yra dėl klaidingo manymo, jog tai – išvestinis vaisius: persiko ir slyvos hibridas. Tačiau tiesa ta, kad nektarinai nei skoniu, nei vertingosiomis savybėmis nenusileidžia savo pagrindiniams giminaičiams. Vitaminų kiekiu nektarinai netgi pranoksta persikus: juose randama daugiau geležies, fosforo, kalio. O dėl vitamino C ir antioksidantų gausos šie kaulavaisiai padeda išsaugoti odos jaunystę.
Nektarinai taip pat šalina organizme besikaupiančius skysčius, o dėl pektino gausos gali padėti mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, taip švarinti kraujagysles. Jie, kaip ir persikai, taip pat turi medžiagų apykaitą gerinančių savybių – padeda suvirškinti riebius produktus, stimuliuoja virškinamojo trakto veiklą.
Tinka ne tik saldiems patiekalams
J. Sabaiteinė teigia, kad tiek persikai, tiek nektarinai gali tapti ne tik vaisiniu desertu ar torto puošybos elementu. Šiuos vaisius galima panaudoti ir ruošiant pietų ar vakarienės patiekalus.
„Dažniausiai šie kaulavaisiai patiekiami po valgio, kaip sveikas ir sultingas desertas. Tačiau jų gerosios virškinamosios savybės diktuoja naują jų vartojimo būdą – tiek persikai, tiek nektarinai gali tapti puikiu salotų ingredientu, mėsos pagardu ar netgi sveiku mėsiškų patiekalų garnyru“, – pasakoja ekspertė.
Anot jos, tik drąsiai eksperimentuojant virtuvėje, galima atrasti pačius netikėčiausius skonių derinius, apie kuriuos net nebuvote pagalvoję anksčiau.
J. Sabaitienė dalijasi originaliu salsos receptu, padėsiančiu į šiuos vaisius pažvelgti kitaip. Juk klasikinio skonio pomidorų salsa jau pabodusi.
Persikų ir nektarinų salsa
Jums reikės:
Po 2 gerai prinokusius persikus ir nektarinus
0,5 raudonosios paprikos
0,5 raudonojo svogūno
1 jalapeno
1 žaliosios citrinos sulčių
Šviežių kalendrų lapelių
aitriųjų pipirų miltelių
Druskos
Šviežiai maltų pipirų
Paruošimas:
Į dubenį smulkiai supjaustome persikus, nektarinus, susmulkiname papriką, svogūną, jalapeną, kalendrą. Pagal skonį pagardiname aitriųjų pipirų milteliais, druska ir pipirais. Išspaudžiame žaliosios citrinos sulčių, viską gerai išmaišome. Salsą galite patiekti iš karto arba atšaldžius šaldytuve. Ji puikiai tinka su mėsos bei žuvies patiekalais.

Panašusturinys

Mėsa tiesiog kris nuo kaulų, o išleisite mažai: patarimai ir gudrybės, kad šonkauliukai kaskart pavyktų tobulai

Nauji kompensuojami vaistai atvers naujas galimybes onkologinių ir kitų ligų gydymui

Vandentvarkos paslaugų prieinamumo didinimas Jurbarko rajono savivaldybėje

Šiame straipsnyje

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Mėsa tiesiog kris nuo kaulų, o išleisite mažai: patarimai ir gudrybės, kad šonkauliukai kaskart pavyktų tobulai

Mėsa tiesiog kris nuo kaulų, o išleisite mažai: patarimai ir gudrybės, kad šonkauliukai kaskart pavyktų tobulai

14 lapkričio, 2025
Vieno puodo magija: kaip namuose paruošti skanų ir nebrangų plovą, kuris suburs žmones prie stalo

Vieno puodo magija: kaip namuose paruošti skanų ir nebrangų plovą, kuris suburs žmones prie stalo

17 spalio, 2025
Prancūzas konditeris atskleidė „nematomo“ obuolių pyrago receptą – taip skanu, kad pranyks akimirksniu

Prancūzas konditeris atskleidė „nematomo“ obuolių pyrago receptą – taip skanu, kad pranyks akimirksniu

15 spalio, 2025
Gardūs savaitgalio pusryčiai: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti

Gardūs savaitgalio pusryčiai: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti

29 rugsėjo, 2025
Nuo pačios skaniausios šakšukos iki dar taip neruošto lečo: 5 pigūs ir lengvi patiekalai su paprikomis

Nuo pačios skaniausios šakšukos iki dar taip neruošto lečo: 5 pigūs ir lengvi patiekalai su paprikomis

16 rugsėjo, 2025
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

29 liepos, 2025
Daugiau
Kitos naujienos
Gydytoja kardiologė: darome klaidą koncentruodamiesi ne į vaistų naudą, o į jų šalutinį poveikį

Gydytoja kardiologė: darome klaidą koncentruodamiesi ne į vaistų naudą, o į jų šalutinį poveikį

Kaltu pripažintas policijos pareigūnas, pataikavęs neblaiviam pažįstamam vairuotojui

Kaltu pripažintas policijos pareigūnas, pataikavęs neblaiviam pažįstamam vairuotojui

© 2012 – 2022 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.