Trečiadienis, 9 liepos, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
Mano Jurbarkas!
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
mano Jurbarkas!
No Result
View All Result

Lašiša ne tik skani, bet ir naudinga: receptai, nepaliksiantys abejingų

RINA@ RINA
Antradienis, 23 vasario, 2021
0
Autorius: IKI
Lašiša – viena iš labiausiai pamėgtų žuvų, naudojama daugelio pasaulio virtuvių. Ji – ne tik skani, lengvai pagaminama, bet ir pasižyminti įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa. Dėl unikalaus skonio lašiša itin mėgstama pietums, vakarienei, o dabar vis dažniau ir pusryčiams: ja dažnai gardinami omletai, Benedikto kiaušiniai, įvairiausi sumuštiniai ar blynai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lašiša išties populiari ir Lietuvoje jos pardavimai per metus nuosekliai didėja.
Lašiša ne tik skani, bet ir naudinga: receptai, nepaliksiantys abejingų
„Lietuviai lašišą tikrai mėgsta, o kad ši žuvis populiari, rodo ir per metus augantys pardavimų rodikliai. Remiantis duomenimis, 2020 m. lašišos pardavimai nuosekliai augo. Lyginant atvėsintos žuvies pardavimus – lašiša tarp vartotojų yra labiausiai pamėgta žuvies ant ledo kategorijoje ir jos parduodama daugiausia. Nors lašišos pardavimai didėja nuosekliai, iš dalies pastebimas ir šios žuvies pardavimų sezoniškumas. Lašišos pardavimai ima didėti rudenį ir piką pasiekia gruodį“, – teigia V. Budrienė.
Ne tik skani, bet ir sveika
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, teigia, kad lašiša ne tik skanus, bet ir sveikas produktas bei kokybiškas baltymų šaltinis. Ši žuvis pasižymi įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa.
„Vadovaujantis sveikos mitybos rekomendacijomis valgyti žuvį reikėtų bent kelis kartus per savaitę, o besikeičiantys kasdieniai mitybos įpročiai, didesnis dėmesys sveikai gyvensenai turi įtakos ir augančiai lašišos paklausai. Lašišoje yra daug baltymų ir gerųjų riebalų, kurie yra itin reikalingi žmogaus organizmui. Be to, omega-3 riebalų rūgštys gali padėti pagerinti atmintį ir netgi sumažinti nuovargio jausmą“, – sako V. Juodkazienė.
Lašišoje esančios gerosios medžiagos gali pagerinti nuotaiką, taip pat kovoti ir su nerimu. Anot maisto ekspertės, lašiša yra turtinga omega-3 riebalų rūgščių, kurios gali pasitarnauti žmogaus atminčiai, taip pat gali padėti atsipalaiduoti, pristabdyti su senėjimu susijusius procesus. Be to, omega-3 riebalų rūgštys ir aminorūgštys, esančios žuvyje, gali pagerinti akių sveikatą ir apsaugoti nuo regos suprastėjimo. Lašišoje randamos gerosios medžiagos taip pat gali prisidėti prie rizikos susirgti ir širdies ligomis mažinimo.
Lengvai paruošiama
Lašiša – ne tik labai skani, bet ir labai lengvai paruošiama žuvis. Ją gaminant nei daug laiko, nei ingredientų neprireiks, o skaniausia, anot V. Juodkazienės, orkaitėje iškepta, žiupsneliu druskos ir pipirų bei šlakeliu citrinos sulčių paskaninta lašiša.
„Lašišą paruošti iš tiesų yra labai paprasta, tačiau norint, kad žuvis išsaugotų kuo daugiau savo vertingų medžiagų, reikėtų nepersistengti ir jos neperkepti. Lašišos kepsniui orkaitėje neaukštoje temperatūroje iškepti užtenka ir 15–20 min. Kadangi lašiša yra riebi žuvis – ją ruošiant nereikia nei aliejaus, nei sviesto, nei kitų papildomų riebalų. Taip pat iš lašišos galima virti ir įvairiausias sriubas. Tiesa, į jas lašišą, norint išsaugoti geriausias savybes, geriausia dėti tik pačioje pabaigoje“, – teigia maisto ekspertė.
„Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė siūlo kelis įvairesnius lašišos receptus.
Velingtono kepsniai su lašiša
Jums reikės:
Lašišos filė
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Gabalėlio sviesto
Svogūno
Kelių skiltelių česnako
Puodelio grietinėlės
Didelės saujos špinatų
Saujos parmezano
Šaldytos bemielės tešlos
Kiaušinio
Gaminimas:
Supjaustykite lašišos filė į 4 gabalėlius, pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Tuomet svieste pakepinkite sukapotą svogūną bei česnaką. Vėliau supilkite puodelį grietinėlės, špinatus bei parmezaną ir viską kaitinkite, kol špinatai suminkštės. 4 tešlos lakštus pakočiokite, ant jų dėkite špinatų masės ir po gabalėlį lašišos. Atskirame dubenyje suplakite kiaušinį. Tuomet tešlos kraštus patepkite kiaušinio plakiniu ir užlankstykite. Taip supakuotą lašišą dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą užlankstytais kraštais į apačią. Galiausiai tešlos viršų aštriu peiliu įpjaukite, patepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min.
Žuvienė su lašiša
Jums reikės:
Lašišos filė
Gabalėlio sviesto
Svogūno
Poro
Skiltelės česnako
Kelių bulvių
Kelių morkų
Sultinio
Grietinėlės
Pusės šaukštelio krakmolo
Šviežių krapų
Gaminimas:
Puode ištirpinkite sviestą ir jame apkepinkite smulkiai sukapotą svogūną bei pusžiedžiais supjaustytą porą. Po keleto minučių ten pat suberkite smulkiai sukapotą česnako skiltelę. Tuomet berkite kubeliais supjaustytas bulves bei morkas, supilkite sultinį ir leiskite užvirti. Virkite apie 10–15 minučių, tuomet sudėkite gabalėliais pjaustytą lašišą ir pavirkite dar 5 minutes.
Grietinėlę sumaišykite su krakmolu ir supilkite į sriubą. Maišydami leiskite užvirti ir pavirkite porą minučių, kol sriuba sutirštės. Pasūdykite, pagardinkite pipirais. Suberkite pasmulkintus krapus. Skanaus!

Panašusturinys

Švieži pomidorai vasarą ant skrebučio keičia avokadus: internetą užvaldęs „pan con tomate“ ir dar 2 idėjos pusryčiams ar piknikui

Teatras „Pakeleivis“ dalyvavo naktiniame teatrų festivalyje

Savaitgalį gaisruose nukentėjo du žmonės

Šiame straipsnyje

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Švieži pomidorai vasarą ant skrebučio keičia avokadus: internetą užvaldęs „pan con tomate“ ir dar 2 idėjos pusryčiams ar piknikui

Švieži pomidorai vasarą ant skrebučio keičia avokadus: internetą užvaldęs „pan con tomate“ ir dar 2 idėjos pusryčiams ar piknikui

8 liepos, 2025
Kepti ledai, ledų „tiramisu“, o gal braškinis kokteilis? Pigūs ir lengvi receptai su ledais, kuriuos kartosite visą vasarą

Kepti ledai, ledų „tiramisu“, o gal braškinis kokteilis? Pigūs ir lengvi receptai su ledais, kuriuos kartosite visą vasarą

28 gegužės, 2025
Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

11 balandžio, 2025
Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

11 balandžio, 2025
Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

10 balandžio, 2025
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

10 balandžio, 2025
Daugiau
Kitos naujienos
Mažakraujystė – pavasario palydovė. Ką svarbu apie ją žinoti?

Mažakraujystė – pavasario palydovė. Ką svarbu apie ją žinoti?

Naudinga atmintinė: viskas, ką reikia žinoti apie telefono ekrano apsaugą

Naudinga atmintinė: viskas, ką reikia žinoti apie telefono ekrano apsaugą

© 2012 – 2022 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.