Sekmadienis, 25 gegužės, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
Mano Jurbarkas!
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
mano Jurbarkas!
No Result
View All Result

Dietologė pataria: ką turėtume valgyti, kad pavasarį pasitiktume kupini energijos

RINA@ RINA
Penktadienis, 26 vasario, 2021
0
Autorius: IKI
Pirmosiomis pavasario dienomis dažniau atsigręžiame į sveikos gyvensenos tendencijas. Žmonės bando keisti mitybos įpročius ir šiuo metu daugiau dėmesio pradeda kreipti į tai, ką perka ir deda į savo lėkštes. Tačiau Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad subalansuotos mitybos principų nepamiršti turėtume ne tik pavasarį, bet ir apskritus metus.
Dietologė pataria: ką turėtume valgyti, kad pavasarį pasitiktume kupini energijos
„Prasidėjus kalendoriniam pavasariui dažnas drastiškai keičia savo racioną, tačiau klaidinga manyti, kad pavasarį būtinai turime imtis pokyčių. Į kasdienį savo racioną visus metus turėtume įtraukti kuo įvairesnių produktų, turinčių baltymų, angliavandenių ir skaidulų, vitaminų bei mineralų. Žinoma, pavasarį pirmenybę teikiame šviežioms daržovėms, bet reikia nepamiršti ir vaisių ar uogų. Norint maitintis pagal subalansuotos mitybos principus į racioną taip pat būtinai turime įtraukti ir pieno, mėsos bei žuvies produktų, skaidulų praturtintą duoną su grūdais ir sėklomis, įvairiausius žalumynus“, – teigia V. Juodkazienė.
Sezoniški produktai – visada puikus pasirinkimas
V. Juodkazienei pritaria ir gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė. Tendencija, kad žiemą žmonės valgo riebiau, o pavasarį stengiasi rinktis lengvesnį maistą, pastebima kiekvienais metais, tačiau, anot specialistės, imtis įvairiausių detoksikacijos programų ar dietų – klaida.
„Kiekvieną sezoną turime valgyti visavertiškai ir sveikai – tai yra daug naudingiau nei staiga griebtis pokyčių. Tačiau pavasarį kasmet jaučiamas tarsi žmonių prabudimas iš žiemos miego, galbūt ir energijos trūkumas – tuomet labiau pradedama galvoti ir apie maistą. Tiesa, norint pakeisti mitybą, nereikia manyti, jog kažkuriuo metų laiku turėtume kažko atsisakyti – galvoti reikėtų, kuo savo mitybą galėtume praturtinti ir papildyti. O dabar tam puikiai tiks ir pavasarį populiarūs daigai ar sėklos, kurie yra gausūs skaidulų ir yra puikus maistinių medžiagų šaltinis“, – pabrėžia D. Vaitkevičiūtė.
Kaip sako dietologė, rinkdamiesi sezoninius produktus – niekada neprašausite pro šalį. Jie turi daugiausia vertingų medžiagų. „Žinoma, šviežias daržoves ir vaisius vartojame ir žiemą. Jie naudingi yra visus metus. Tačiau ką tik užauginti, vietiniai produktai – organizmui visada suteiks daugiausiai reikalingų maistinių medžiagų“, – sako D. Vaitkevičiūtė. Tiesa, nors vitaminai ir mineralai dažniausiai yra siejami su šviežiomis daržovėmis ir vaisiais, reikėtų nepamiršti, kad jų galime rasti ir kituose maisto produktuose: kruopose, šakninėse daržovėse, sėklose bei riešutuose, džiovintuose, šaldytuose ar liofilizuotuose vaisiuose.
Vitaminų trūkumas pavasarį – mitas
Anot gydytojos dietologės, klaidinga manyti, kad būtent po žiemos mums turėtų trūkti vitaminų, nes visais metų sezonais puikiausiai galime apsirūpinti reikalingomis maistinėmis medžiagomis – viskas priklauso nuo to, ką valgome. Tačiau vienintelis vitaminas, kurio galėtume stokoti dėl mūsų krašto geografinės aplinkos – vitaminas D.
„Jeigu žiemą šio vitamino specialiai nevartojote, racionas nebuvo juo papildytas ir šaltąjį sezoną nebuvote išvykę į šiltus kraštus – galimas vitamino D trūkumas. Būtent dėl šios priežasties pavasarį savo racioną siūlau praturtinti produktais, kurie yra gausūs vitamino D ir omega-3 riebalų rūgščių“, – sako specialistė ir priduria, kad šiuo metu turėtume valgyti daugiau žuvies: lašišos, skumbrės, dorados, silkės, tuno. Taip pat pravartu vartoti linų sėmenis, kanapių sėklas, graikinius riešutus. Į racioną turėtume nepamiršti įtraukti kiaušinių ir grybų, juose taip pat yra vitamino D.
D. Vaitkevičiūtė siūlo ir sveiką receptą, kuris puikiai tiks pusryčiams ir suteiks energijos produktyviai pradėti dieną.
 
Ryto glotnutis su avokadu ir bananu
Jums reikės:
Avokado
Banano
2 a. š. kanapių branduolių
2 a. š. tarkuoto imbiero
Dviejų saujų špinatų
250 ml migdolų ar kito mėgstamo augalinio pieno (galite keisti ir tiesiog vandeniu, jei norite lengvesnės konsistencijos, ar įdėti ledukų)
Gaminimas:
Maisto plaktuve suplakite visus ingredientus. Viską paskaninkite kanapių sėklomis. Jeigu nepatinka jų intensyvus skonis, jas galite keisti juodosiomis sezamų sėklomis. Skanaus!

Panašusturinys

Gegužės 26-ąją Jurbarkas švęs Tautadienį.

Nuo liepos įsigalios svarbus pakeitimas: dalis vairuotojų nebegalės naudotis savo automobiliais, tačiau ką jiems daryti – vis dar neaišku

Žygimantas Mauricas. Rinka išgyvena renesansą ar tik laikiną šuolį?

Šiame straipsnyje

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

11 balandžio, 2025
Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

11 balandžio, 2025
Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

10 balandžio, 2025
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

10 balandžio, 2025
Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

24 sausio, 2025
Itališko skonio savaitgalis: pasigaminkite greitą ir pigų vištienos receptą

Itališko skonio savaitgalis: pasigaminkite greitą ir pigų vištienos receptą

22 lapkričio, 2024
Daugiau
Kitos naujienos
TS-LKD Taryba patvirtino G. Landsbergį dar ketverių metų partijos pirmininko kadencijai

TS-LKD Taryba patvirtino G. Landsbergį dar ketverių metų partijos pirmininko kadencijai

Policija įspėja: naujas sukčiavimo būdas elektroninėje erdvėje

Policija įspėja: naujas sukčiavimo būdas elektroninėje erdvėje

© 2012 – 2022 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.