Sekmadienis, 13 liepos, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
Mano Jurbarkas!
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
mano Jurbarkas!
No Result
View All Result

Dietistė V. Kurpienė paaiškino, kodėl verta dažniau mėgautis žuvimi

RINA@ RINA
Antradienis, 23 kovo, 2021
0
Autorius: MAXIMA
Vangiai į Lietuvą besiskverbiantis pavasaris kol kas sunkiai leidžia kaupti per žiemą sumažėjusias vitamino D atsargas. Dietistė Vaida Kurpienė atkreipia dėmesį į maisto produktus, kurie gali atkurti bei palaikyti vadinamojo „saulės“ vitamino kiekį organizme. Pasak žinomos dietistės, kad vitaminas D saugotų ir stiprintų mūsų sveikatą, rekomenduojama valgyti daugiau šviežios žuvies.
Dietistė V. Kurpienė paaiškino, kodėl verta dažniau mėgautis žuvimi
Daugiausiai vitaminu D žmogaus organizmas apsirūpina saulėtomis vasaros dienomis, tačiau sukauptos vitamino atsargos greitai išsenka ir šaltuoju metų laiku jo ima trūkti. Pasirūpinti vitamino D šaltiniais, ypač ankstyvą pavasarį, rekomenduoja ir šeimos gydytojai, ir mitybos specialistai.
Be saulės, natūralus vitamino D šaltinis gali būti ir žuvis. Pavyzdžiui, 100 gramų šviežios lašišos yra 16 mikrogramų vitamino D, 100 gramų šviežios Atlanto silkės – apie 7,8–25 mikrogramų, 100 gramų skumbrės – 4 mikrogramai. „Žuvies verta valgyti bent kelis kartus per savaitę. Geriausia kiekvieną kartą rinktis skirtingą žuvį: liesą (baltą) ir riebią. Baltoje žuvyje yra daug visaverčių baltymų, iš jos pagaminti patiekalai – lengvai virškinami. O riebi jūrinė žuvis, pavyzdžiui, silkė, skumbrė, lašiša suteikia Omega3 riebalų rūgščių, kurių mums ypač reikia, tačiau pats organizmas negali jų pasigaminti“, – teigia dietistė V.Kurpienė, primenanti, kad Omega-3 riebalų rūgštys yra labai svarbios imunitetui, nes padeda apsisaugoti nuo uždegimų, širdies ir kraujagyslių ligų.
Negana to, iš žuvies gaunamas natūralus vitaminas D, pasak dietistės, skatina kalcio įsisavinimą iš virškinamojo trakto, reguliuoja kalcio ir fosfatų metabolizmą ir lemia kaulų stiprumą bei raumenų jėgą. „Vitaminas D labai svarbus vaikams ir paaugliams, nes trūkstant šios medžiagos gali sutrikti augančių kaulų mineralizacija, kaulų struktūra gali tapti minkštesnė. O vyresniame amžiuje vitaminas D labai svarbus siekiant išlaikyti kaulų tankį ir išvengti kaulų lūžių. Nustatyta, kad jo trūkumas gali prisidėti prie osteoporozės atsiradimo“, – dalijasi V. Kurpienė ir atkreipia dėmesį į naujausius mokslinius tyrimus, rodančius, kad vitaminas D padeda išvengti arterinės hipertenzijos išsivystymo, vėžinių susirgimų ir kai kurių autoimuninių ligų.
Tai, kad žuvis vis dažniau tampa lietuvių raciono dalis, pastebi prekybininkai. „Šviežios žuvies paklausa pastaraisiais metais sparčiai auga. Itin populiarios lašišos, skrosto karpio bei šamo įvairūs pjausniai, vaivorykštiniai upėtakiai, vilkešeriai ir dorados. Išplėstą šviežios žuvies asortimentą yra papildę tokios žuvys kaip arktiniai šalviai, plekšnės, didžiagalvės ir ledjūrio menkės“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. Iš viso šviežios žuvies pardavimai per 2020 metus išaugo beveik trečdaliu.
Renkantis šviežią žuvį dietistė V. Kurpienė pataria atkreipti dėmesį, kad iš vienos stambios žuvies galima pasigaminti kelis skirtingus patiekalus. Pavyzdžiui, iš didelio karpio galima išsikepti šonkauliukus, ašakotą dalį sumalti ir pasigaminti paštetą, o iš galvos ir uodegos – išvirti gardžią sriubą.
„Siekdami išlaikyti maistinę vertę, gaminant žuvį venkite riebių padažų, nevoliokite miltų. Kepkite ne per aukštoje temperatūroje ir ne per ilgai, nes kitaip žuvis perkeps ir bus perdžiūvusi, o ne minkšta ir sultinga“, – pataria V. Kurpienė. Jos teigimu, jeigu žuvį virsite, troškinsite arba ruošite garuose, patiekalą pavyks pagaminti ir greitai, ir išsaugoti daugiau vertingų maistinių medžiagų, taip pat atskleisti tikrąjį žuvies skonį.

Panašusturinys

Valstybinė miškų tarnyba: už išsaugotus miškus – kompensacijos

Švieži pomidorai vasarą ant skrebučio keičia avokadus: internetą užvaldęs „pan con tomate“ ir dar 2 idėjos pusryčiams ar piknikui

Teatras „Pakeleivis“ dalyvavo naktiniame teatrų festivalyje

Šiame straipsnyje

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Švieži pomidorai vasarą ant skrebučio keičia avokadus: internetą užvaldęs „pan con tomate“ ir dar 2 idėjos pusryčiams ar piknikui

Švieži pomidorai vasarą ant skrebučio keičia avokadus: internetą užvaldęs „pan con tomate“ ir dar 2 idėjos pusryčiams ar piknikui

8 liepos, 2025
Dietistė Vaida Kurpienė: „Gliukozės kontrolė – ne dieta, o būdas ilgiau išlikti jaunam“

Dietistė Vaida Kurpienė: „Gliukozės kontrolė – ne dieta, o būdas ilgiau išlikti jaunam“

29 gegužės, 2025
Kepti ledai, ledų „tiramisu“, o gal braškinis kokteilis? Pigūs ir lengvi receptai su ledais, kuriuos kartosite visą vasarą

Kepti ledai, ledų „tiramisu“, o gal braškinis kokteilis? Pigūs ir lengvi receptai su ledais, kuriuos kartosite visą vasarą

28 gegužės, 2025
Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

11 balandžio, 2025
Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

11 balandžio, 2025
Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

10 balandžio, 2025
Daugiau
Kitos naujienos
Teismui perduota baudžiamoji byla dėl stambaus masto korupcijos farmacijos srityje

Teismui perduota baudžiamoji byla dėl stambaus masto korupcijos farmacijos srityje

Bus pristatyti praėjusių metų policijos veiklos rezultatai

Bus pristatyti praėjusių metų policijos veiklos rezultatai

© 2012 – 2022 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.