Išmeta, nes nespėja suvartoti
Majonezas „Hellmann‘s“ iniciatyva atlikto tyrimo duomenimis, net 7 iš 10 Lietuvos gyventojų maisto švaistymo problemą vertina kaip labai didelę ir tiki, jog kiekvienas turi imtis atsakomybės ir priemonių šiai problemai mažinti. Todėl kompanija skatina išmesti mažiau maisto ir dažniau panaudoti jo likučius.
Panašusturinys
Taip gimė „Šaldytuvų reido“ iššūkis, kurio metu kūrybinė komanda lankosi žinomų žmonių namuose ir apžiūri jų šaldytuvų turinį. Vėliau iš gesti pradedančių ir įprastai išmetamų produktų paruošia gardžius patiekalus.
Šaldytuvo reidai jau atlikti komiko Manto Bartuševičiaus ir nuomonės formuotojos Andželos Adamovič-Gečienės namuose. O šį kartą šefas aplankė radijo ir televizijos laidų vedėją Simoną Albavičiūtę-Banditą.
„Žaviuosi žmonėmis, kurie gamindami maistą, viską sunaudoja iki galo. Dabar ir pati bandau tokią savybę lavinti, bet, pripažinsiu, tą daryti nelengva – kartais iš tiesų nutinka taip, kad pasižiūri į šaldytuvą ir matai, kad grietinės galiojimas pasibaigęs, tai ką su ja daryti?“, – pasakoja S. Albavičiūtė.
Pasirodo, su šia problema susiduria ne ji viena. Tyrimo metu paaiškėjo, kad absoliuti dauguma Lietuvos gyventojų (87 proc.) dažniausiai maistą išmeta būtent todėl, kad šis sugenda ir tampa nebevalgomas. Tyrimas atskleidė, kad maisto bent kartą per mėnesį atsikrato net 6 iš 10 Lietuvos gyventojų – dažniausiai išmetama iki 5 kilogramų likučių.
„Tai rodo, jog žmonės vis dar neišsiugdė įpročio planuoti valgymus į priekį. Jeigu susidarytume pirkinių sąrašą ir su šeima nusistatytume savaitės meniu – maisto išmestume žymiai mažiau. Žinotume, jog pirmadienį iškeptos vištos likučius antradienį sudėsime į lavašus ar salotas, o trečiadienį kepta mėsa dar puikiai tiks prie makaronų ketvirtadienį. Planuodami galime ne tik sutaupyti pinigų, bet ir mažinti pasaulinę maisto švaistymo problemą“, – sako Rita Ylakavičiūtė-Ostrauskienė, „Hellmann‘s“ prekės ženklą valdančios kompanijos „Unilever“ rinkodaros vadovė Baltijos šalyse.
Pataria imtis dažnesnės revizijos
Tyrimo duomenimis, su maistu elgtis atsakingai – neišmesti dar tinkamų vartoti produktų, panaudoti maisto likučius, pirkti ir gaminti tiek, kiek planuojama suvartoti – gyventojams labiausiai trukdo blogi planavimo įgūdžiai, laiko trūkumas, valios ir žinių stoka.
Šaldytuvo reido metu S. Albavičiūtei ir visiems, norintiems mažinti išmetamo maisto kiekį, Ivanauskas patariama susikurti iššūkį ir savo namuose bent kartą per savaitę gaminti patiekalus tik iš likučių.
„Jei patys kartą per savaitę turite iškrovos dieną, kai valgote mažiau ar lengviau, tai lygiai tokią pačią dieną reikia susikurti ir virtuvėje. Tądien visus patiekalus gaminkite tik iš likučių ir kol nesunaudosite visko, kas yra šaldytuve, nepirkite naujų produktų. Taip maisto švaistymą ženkliai sumažinsite“, – sako Rita Ylakavičiūtė-Ostrauskienė.
Ekspertė prideda, jog didesnį dėmesį reikėtų skirti vaisiams ir daržovėms, kuriuos iš parduotuvės jau parsinešame sunokusius, tad iškart prasideda gedimo procesas: „Į šaldytuvą dėkite nuplautas ir paruoštas naudoti daržoves – nepalikite jų plastmasiniuose maišeliuose, kur jos greitai pūva. Visų vaisių taip pat nelaikykite viename stalčiuje, atskirkite tuos, kurie jau yra minkšti – pasidėjus matomoje vietoje juos suvartosite greičiau.“
Taip pat, po apsilankymo parduotuvėje į šaldytuvo galą dėkite ilgiau galiojančius produktus, o seniau pirktus išstatykite arčiau durelių, kad juos pamatyti būtų lengviau.
Iš likučių – gardžios silkės salotos
Reido metu peržvelgus S. Albavičiūtės šaldytuvo turinį, iš pradedančių gesti produktų ir maisto likučių pavyko pagaminti salotas su silke.
„Būtent šių produktų likučiai dažniausiai lieka nesunaudoti, nes gražią išvaizdą praradusios daržovės nugrūdamos į šaldytuvo stalčių, naudojami rečiau ir taip ilgainiui sugenda. O silkę žmonės įprastai gamina su kažkuo, bet ne ją naudoja patiekaluose, tad jos likučius taip pat retai randa laiko išnaudoti kūrybiškai ir verčiau renkasi išmesti“, – sako Rita Ylakavičiūtė-Ostrauskienė.
„Hellmann‘s“ tyrimo duomenimis, būtent daržoves ir vaisius lietuviai išmeta dažniausiai. Šio įpročio atsisakyti padėtų kruopštesnis pirkinių planavimas, dažnesnė šaldytuvo reviziją ir kūrybiškų receptų žinojimas.
Silkės salotos su obuoliais
Jums reikės:
- Gražgarsčių
- Silkės
- Obuolių
- Pomidorų
- Mėlynojo svogūno
- Krapų
- Citrinos žievelės
- „Hellmann‘s“ majonezo
- Grietinės
Paruošimo būdas:
Pirmiausia, į indą sudėkite gražgarstes. Jei reikia, prieš tai jas galima atgaivinti šaltame vandenyje: „Sumerkite jas į šaltą vandenį ir palaikykite iki 5 minučių. Būkite atidūs ir sekite laiką, nes gražgarstes vandenyje laikant ilgiau jos paprasčiau permirks ir bus sugadintos“, – pataria Rita Ylakavičiūtė-Ostrauskienė.
Po to metas paruošti obuolius – nulupti žievelę ir supjaustyti mažais kubeliais. Beje, patariama žievelės neišmesti – ją sumaišius su arbatžolėmis ir pamirkius verdančiame vandenyje, galima pasigaminti natūralią obuolių skonio arbatą ar kompotą.
Vėliau pomidorus supjaustykite į keturias dalis. Beje, geriausiai tiks saldžiarūgščiai arba saldūs obuoliai ir pomidorai, taip salotose atsiskleis daugiau skonio. Šių ingredientų į salotas dėkite vienodą kiekį.
Supjaustykite svogūną – jei nesate didžiausi šios daržovės mėgėjai, supjaustytą užpilkite karštu vandeniu ir iškarto nukoškite – skonis nebebus toks intensyvus.
Supjaustykite krapus ir silkę, kurios norimą kiekį dėkite į salotas. Jei nevalgote silkės, čia puikiai tiks ir sūdyta lašiša.
Paskutinis salotų pagardinimas – padažas. Į atskirą dubenėlį dėkite 3–4 šaukštus majonezo. Jei norite švelnesnio skonio, jį sumaišykite su šauktu grietinės arba naudokite „Hellmann‘s Vegan“ majonezą. Galiausiai, užtarkuokite citrinos žievelės, viską sumaišykite ir mėgaukitės gaiviomis salotomis, kurias galite paruošti ir iš įprastai išmetamų maisto likučių.
Komentuoti