Žuvies paruošimo ir kepimo procesas ant grilio nėra toks sudėtingas, kaip gali pasirodyti iš pradžių. Kaip tinkamai išsirinkti ir iškepti žuvį ant grotelių, kad ji išliktų sultinga, pataria „Lidl“ ekspertai.
b
Parduotuvėje grilinimui geriausia rinktis tokias žuvis, kurios yra tvirtos ir mėsingos, pavyzdžiui, dorada, lašiša, tunas ar otas. Teisingai pasirinkta žuvis – pusė darbo. Palyginti su kitomis, šias žuvis labiausiai tinka kepti ant grotelių – dėl to jos yra itin populiarios tarp grilio mėgėjų.
Skirtingai nei marinuojant mėsą, kepimui ruošdami žuvį, nepadauginkite prieskonių. Žuvies gabaliukus galima švelniai aptepti aliejumi ir apibarstyti druska ar pipirais. Sodresniems skoniams suteikti naudokite citrinų sultis, česnakus ar šviežias žoleles.
Kitas svarbus patarimas – neperkepkite žuvies. Ji iškepa greitai, todėl naudinga vadovautis viena kepimo taisykle – per 10 minučių iškepa 8 centimetrai žuvies. Išmatavę žuvies storį, galite greitai apskaičiuoti ir tinkamiausią laiką jai kepti. „Lidl“ ekspertai pataria žuvį kepti tiek ant aliejumi pateptų grotelių, tiek ir folijoje ant vidutinio kaitrumo ugnies.
Lenkų pamėgtas receptas privers apsilaižyti pirštus
Žvejyba tiek anksčiau, tiek dabar yra svarbi Lenkijos kultūros dalis, ypač šiauriniuose regionuose, kur gausu ežerų, upių ir ošia Baltijos jūra. Vienas tokių – pajūrio miestas Gdanskas, žinomas dėl gilių žvejybos ir žuvies turgaus tradicijų. Dėl to šalyje ne tik netrūksta su žvejyba susijusių švenčių, bet ir tradicinių patiekalų.
Keptas karpis, rūkytas ungurys, silkė su grietine ir svogūnais – senosios lenkų virtuvės patiekalai, dažnai atsiduriantys ir ant šiuolaikinio stalo. Šįkart siūlome prisiminti gerai pažįstamą lenkišką žuvies receptą „Ryba po grecku“ (liet. „Žuvis graikiškai“), kuris puikiai tiks ir smagiai grilio improvizacijai.
Įdomu tai, kad šiame recepte nėra nieko graikiško, tačiau tokį pavadinimą patiekalas kaimyninėje šalyje jau nešiojasi šimtus metų. Ruošiant „Žuvį graikiškai“, kepama balta žuvis, kuri vėliau užpilama pomidorų ir daržovių padažu. Šis patiekalas Lenkijoje dažnai tampa ir vienu pagrindinių Kūčių ar Kalėdų patiekalų.
Šiam receptui reikės:
- 0,5 kg baltos žuvies, pavyzdžiui, dorados, filė
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 2 morkų
- 1 saliero šaknies
- 1 raudonosios paprikos
- 1 skardinės konservuotų pomidorų
- 3 v. š. augalinio aliejaus
- 2 lauro lapų
- 1 a. š. saldžiosios paprikos prieskonių
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- Šviežių petražolių patiekimui
Nors dažniausiai šis receptas ruošiamas keptuvėje, šįkart bus įtraukiami keli gaminimo būdai – tiek keptuvė, tiek grilis. Pirmiausia, įkaitinkite grilį iki vidutinės – aukštos kaitros. Kol grilis kaista, skubėkite į virtuvę ir pasiruoškite daržovių troškinį.
Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir susmulkinkite visas daržoves. Sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną ir pakepinkite, kol suminkštės, apie 3–4 minutes. Taip pat į keptuvę sudėkite susmulkintą česnaką, tarkuotas morkas ir salierą, susmulkintą raudonąją papriką ir įdėkite lauro lapelių. Viską troškinkite apie 10–12 minučių.
Į keptuvę sudėkite pjaustytus pomidorus, įberkite žiupsnelį saldžiosios paprikos ir įpilkite šiek tiek vandens. Gerai išmaišykite ir dar kelias minutes patroškinkite. Galiausiai, iš troškinio išimkite lauro lapus ir pagal skonį pagardinkite padažu druska bei pipirais.
Toliau keliaukite prie lengvo ir paprasto žuvies paruošimo. Žuvies filė pagardinkite druska ir pipirais ir grįžkite prie grilio. Jame kepkite žuvį ant grotelių maždaug 3–4 minutes iš kiekvienos pusės.
Galiausiai lieka viską gražiai patiekti. Pusę pomidorų ir daržovių mišinio patiekite lėkštėje. Ant viršaus dėkite grilyje keptą žuvį, o likusią troškinio dalį sudėkite ant viršaus. Prieš patiekiant, pabarstykite šviežiomis petražolėmis. Patiekalą galite valgyti tiek karštą, tiek šaltą.
Smacznego! Skanaus!
Daugiau Rytų Europos skonių ir žuvies patiekalų iš silkės, skumbrės ar dorados galėsite išbandyti gardžiojoje „Kuljankos“ savaitėje visose 69 prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvėse 26-uose šalies miestuose.
Komentuoti